7.11.2010

Day 5: Ideal Future Career

Pari kertaa oon saanut kyseilyitä liittyen mun opintoihin ja itseasiassa postaustakin on toivottu. Joten here we go! :) (tekstiä tulee paljon, joten jos ei höpöhöpö-opiskelujutut innosta, niin skippaa!)

Alotin nyt syksyllä 2010 opinnot Humanistisessa ammattikorkeakoulussa (HUMAK) Kauniaisissa (tällä hetkellä kampusvaihdossa Jkl:ssä). Mun mielenkiinnon kiinnitti kulttuurituotannon koulutusohjelma, jota voi opiskella Humakin kolmella eri kampuksella: Kauniaisissa, Jyväskylässä sekä Turussa. Tutkinto kestää 4vuotta, 240op, ja musta tulee kulttuurituottaja (AMK).


Ai mikä hiton kulttuurituottaja?!

Juu, ei mullekaan ollut aivan täysin selvää, että mitä se tuottaja oikeastaan tekee työelämässä. Kelasin vaan, että vau mikä titteli ja ihanaa! Kulttuurituottaja on ihan selvästi se, jolla on "blogilasit" ja erikoinen riepu kaulassa, se tepsuttelee ympäriinsä korkkareissaan ja kaikki on sen kavereita. No, ei vieläkään oo ihan täysin selvillä mulla tuo tuottajan rooli, mutta pikkuhiljaa hyvä tulee, enhän mä oo vielä kun vasta 3kk opiskellut.


Kulttuurituottaja on henkilö tapahtuman/tilaisuuden takana. Kulttuurituottaja on se, joka hoitaa esimerkiksi festareilla kaiken markkinoinnista budjetinhallintaan, viestinnästä lipunmyyntiin.

"Kulttuurituottaja on taiteen ja talouden osaaja sekä organisaattori, jolta edellytetään kykyä verkostoitua, viestiä, kehittää omaa työtään ja toimintaympäristöään niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Hänellä on valmius tehdä toimialarajat ylittävää yhteistyötä kulttuuri- ja taidetoiminnan edistämiseksi."

Kulttuurituottaja voi sijottua työelämässä esim. seuraaviin ammatteihin ja työympäristöihin:

 • Järjestö- ja kulttuurisihteeri
 • Toiminnanjohtaja
 • Projektipäällikkö
 • Tuotantoassistentti
 • Kulttuurialan tai luovan alan yrittäjä

 • Tapahtumatuotanto (festarit yms)
 • Lastenkulttuuri (lastentapahtumat, konsertit..)
 • Musiikkiala (levytuottaja..)
 • Elokuva-ala (tuotantoyhtiöt..)
 • Teatteriala 
 • Järjestöt 
 • Työpajat
 • ymsymsyms!

Mua itteäni kiinnostaa erityisesti (ylläripylläri) lastenkulttuuri ja tapahtumatuottaminen. Ja arvatkaa mitä! Huomenna meen kokoustamaan klo 12.00 mun mahdollisesta tulevasta harjoittelupaikasta, joka olisi aivan unelma! Aivan täsmälleen sitä, mistä mä nauttisin täysin rinnoin ja sitä, minkä parissa tulen aika varmasti tulevaisuudessa työskentelemään :) 

I'll tell you more later..

Koulussa me opiskellaan aikalailla yleishyödyllisiä aineita, toki kulttuurin näkökulmasta. Kirjavaan joukkoon mahtuu mm. rahoitusta, markkinointia, johtamista, yrittämistä, tuotantosuunnittelua, puheviestintää, tiedottamista, taiteen tuntemusta, graafista ilmaisua (flyerit, julisteet..), joten ei jää aika pitkäksi eikä tylsää tule! Ja jos ei sitten tulevaisuudessa kulttuurilähtöinen työskentely jostain syystä innosta, niin takaan ja alleviivaan, että noista aineista ei ainakaan haittaa mulle tule olemaan :)

Tosi paljon tehdään vierailuita, joista päällimmäisinä on jäänyt mieleen Lyhty Ry:ssä vierailu. Lyhty Ry on kehitysvammaisten työpaja, jossa kehitysvammaiset saa itse tuottaa mitä ikinä haluaa. Me katseltiin taidepätkiä, valokuvaprojekteja ja taidemaalauksia, jotka pajan asukit itse olivat tuottaneet. Lopuksi kuunneltiin pajan oman bändin esittämiä biisejä - tässä vaiheessa oli tuhat kyyneltä silmäkulmissa; miten jotkut voikaan olla niin iloisia ja onnellisia, täysin tyytyväisiä omaan elämäänsä! Ja mistä mä valitan, jostain katkenneesta kynnestä?! Toinen vierailu, jota muistelen hymyillen, oli Helsinki Filmiin, jossa Aleksi Bardy kertoi meille omasta tuottajanurastaan. Niin mielenkiintoista!


No, tuleeko musta sitten isona kulttuurituottaja ja onko just se mun toiveammatti? En tiedä vielä, aika näyttää, mutta vahvasti vaikuttaa siltä :) Tuottaja pystyy niin paljon kuitenkin itse vaikuttamaan omaan ammattiinsa, mahdollisuuksien kirjo on siis mielettömän laaja. 

Ja jos kaikki meneekin plörinäksi, niin mä otan elämästä kaiken irti ja alan maailmaa kierteleväksi toimittajaksi, joo!

Nyt back to business, väännän tuotantosuunnitelmaa "Helsingissä järjestettävästä kansainvälisestä tanssitapahtumasta". Ja hei! Jos jollain heräsi mielenkiinto mun koulua tai koulutusohjelmaa kohtaan, niin klik! tänne vain :) Ja vielä ps. kuvina koulujuttuun liittyen musta tehdyn tuottaja-haastattelun kuvitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäppä kommenttia, ihan mitä vain :) asiallista kuitenkin, kiitos!